U subotu – 17. svibnja 2008. u Đurđancima je

 

OSNOVANO KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO
„SLAVONIJA“ ĐURĐANCI

 

U prostorijama Područne škole Đurđanci – matične Osnovne škole „Budrovci“ Budrovci – u subotu, 17. svibnja 2008. godine osnovano je Kulturno-umjetničko društvo „Slavonija“ Đurđanci.

Osnivanje KUD-a „Slavonija“ Đurđanci podržali su i pozdravili gospodin Zvonko Plavčić – član Županijske skupštine Osječko-baranjske županije i izaslanik župana Krešimira Bubala, gospodin Josip Vinkešević – predsjednik Saveza kulturno-umjetničkih društava Slavonije i Baranje, te umjetnički voditelj, koreolog i koreograf, gospodin Adam Pavić – predsjednik Folkornog odjela „Đakovačkih vezova“, glazbeni pedagog, muzikolog i voditelj tamburaških sastava, te gospodin Ivan Sučić – Hrvatska stranka prava Đakovo. Gospodin gradonačelnik Zoran Vinković je poslao pismenu ispriku zbog svoga nedolaska (u Đakovu je istovremeno održavana manifestacija „Dobro je činiti dobro“), ali je prepoznao osnivanje Društva donacijom Grada Đakova u iznosu od 5.000 kuna.

Skupštinu je otvorila članica inicijativnog odbora Anica Mižurić. Izabrano je radno predsjedništvo u sastavu: Maja Begović-Mitar, Anica Mižurić, Stipo Stojaković i Katica Marinović. Maja Begović-Mitar je upoznala članove Skupštine i goste s ciljevima i planiranim aktivnostima Društva, statutom, upisom u registar i drugim potrebama koje proizlaze pri osnivanju. Tekst statuta novoosnovanoga KUD-a pročitala je Anica Karajko. Za predsjednika KUD-a „Slavonija“ Đurđanci izabran je Josip Marinović, za dopredsjednicu Anica Karajko, za tajnicu Maja Begović-Mitar, rizničar je Stipo Stojaković, blagajnica Slavica Miličević a ostali članovi upravnog odbora su Katica Marinović, Marica Bošnjaković, Anica Mižurić i Mira Birkić.U nadzorni odbor izabrani su Josip Bohaček, Anica Pavić i Eva Begović.

Novoizabrani predsjednik Josip Marinović je pozdravio Skupštinu i zahvalio na povjerenju, a osnivanje KUD-a „Slavonija“ Đurđanci pozdravio je i Marko Slobođanac, predstavnik Kulturno-umjetničke udruge „Naša grana“ Budrovci i ponudio suradnju pozvavši članove novoga KUD-a na božićni koncert u Budrovce. Tajnik Kulturno-umjetničkoga društva „Šokadija“ Budrovci je također poželio uspješan rad novoosnovanom KUD-u, predstavio djelatnosti budrovačkog KUD-a „Šokadija“ i pozvao članove KUD-a „Slavonija“ na suradnju i druženje. Svoju pomoć i podršku ponudio je i gospodin Stojaković (SDP Đurđanci), a gospodin Adam Pavić je – kao rođeni Đurđančanin – govorio emotivno i opširno o potrebi djelovanja KUD-a u Đurđancima, te darovao stručnu literaturu za daljnji rad Društva. Autori darovanih knjiga su Josip Vinkešević i Adam Pavić i oba su angažirani u radu novoga Društva kao voditelji folklorne, odnosno tamburaške skupine.

Obučeni u svoje narodne nošnje, na kraju osnivačke skupštine, nastupili su svojim programom članovi folklorne skupine novoga KUD-a uz pratnju svoga tamburaškog sastava. Zatim je upriličen domjenak za članove i goste, a pred školskom zgradom razvilo se kolo i zaorile su se pjesme. Tako je stvoreno još jedno društvo čiji će članovi čuvati tradiciju i običaje svoga mjesta, razvijati druženje i prijateljstvo s drugim društvima i kulturnim asocijacijama, te mlađim naraštajima osigurati budućnost obogaćenu izvornim slavonskim folklorom.

 

 

Tekst i foto: Željko Vurm

HOME