Prvoga dana 2017. godine
 

SLIKA MILOSRDNOG ISUSA STIGLA IZ POLJSKE U BUDROVCE
 

               Posredstvom donatora gospodina Ivana Brkića iz Kutine, koji je prije živio u Budrovcima, na blagdan Svete Marije Bogorodice – 1. siječnja 2017. u filijalnu Crkvu svetoga Nikole biskupa Budrovci stigla je iz Poljske slika Milosrdnog Isusa. Na kraju mise sliku je posvetio župnik Damir Stanić.

Slika Milosrdnog Isusa nastala je prema opisu iz viđenja svete Faustine Kowalske kojoj se ukazao Isus 22. veljače 1931. godine rekavši joj da slika treba biti naslikana s potpisom: „Isuse, uzdam se u Tebe“ te da treba biti postavljena najprije kod nje u kapeli a onda u cijelom svijetu. Isus je bio u bijeloj odjeći s jednom rukom podignutom za blagoslov a s drugom na grudima koja je dodirivala odjeću. Iz odjeće izlazile su dvije velike zrake, crvena i bijela. Raspeti i uskrsnuli Isus donosi ljudima milosti, darove, mir i otkupljenje otpuštanjem grijeha. Pod slikom su riječi kratke molitve: „Isuse, uzdam se u Tebe“.

Prvu sliku izradio je Eugeniusz Kazimirowski 1934. godine i postavljena je u Crkvi svetog Mihaela u Vilni. Drugu sliku naslikao je Stanislaw Batowski 1943. godine. Ta je slika postavljena u kapeli Reda Naše Gospe od Milosrđa u Warszawi ali je izgorjela u požaru pa je slikar Batowski naslikao ponovno sliku Milosrdnog Isusa koja je iste godine postavljena u Krakowu.

Sliku čija se preslika nalazi u Budrovcima naslikao je slikar Adolf Hyla kao zavjetni dar za očuvanje svoje rodbine i prijatelja u II. svjetskom ratu. Originalna slika nalazi se na grobu svete Faustine Kowalske u Krakowu gdje je i središte širenja poruke i pobožnosti Božjega milosrđa po cijelom svijetu.

 

 

Tekst i foto: Željko Vurm

Home