BOŽIĆNI OBIČAJI U BUDROVCIMA

   

BADNJAK

 

               Čim se oglase prvi pijetli, još prije zvona na badnje jutro seoskim stazama i puteljcima čuju se lagana koraci i udaraju plaha dječačka srca krećući u položaje. Mrkli je mrak, sreću se dječaci iz šora u šor, selo još uvijek spava. Tek, ponegdje nazire se svjetlo, tamo je zasigurno stigao položaj. Običaj je na Badnjak da u kuću dođe prvo muška osoba, donoseći tako tome domu sreću u narednom Novome ljetu. Obično je to bivalo ovako. Išlo se k rodbini i prijateljima, kucalo bi se na pendžer ili lupalo na kapiju, te su pitali "Jel trebate položaja?" Domaćin bi odgovarao: trebamo, trebamo. Pri ulasku u kuću pozdravljalo se: Faljen Isus! Čestitam vam Badnjak, Adama i Evu., a domaćin bi odgovarao: Bio živ i zdrav. Položaj uzima tronožac ili šamlicu, sjeda na pol kuće, te izgovara riječi samo za ovu prigodu: Kucilo se, macilo se, prasilo se, janjilo se, jarilo se, ždribilo se, teljilo se, kotilo se, leglo se. Kolko ima na nebu zvizdica, tolko bilo u dvoru pilića…pi, pi, pi. Domaćini ga posipaju žitaricama: kukuruzom, žitom, zobi, te ga daruju prigodnim darovima od kojih su najčešće dobivali jabuke, orahe, kalotine (suhe šljive), novaca, a ako je veća rodbina dobio bi položaj oko vrata i kobasicu.

Danas običaj položaja još uvijek živi, baš u onom istom praiskonskom obliku, ide se osvijetljenim ulicama i darovi su u duhu ovoga vremena.

Badnjak je tijekom dana prolazio kao i svaki drugi dan, radilo se po kući, pripremalo, jelo se posno, pila se medena rakija, a do prvoga sumraka sve je moralo biti gotovo i sve tako savršeno. Kuća je bila bez prijekorno uređena, sve je blistalo i baš do toga vremena od prilike oko sedamnaest sati marva smirita, svi okupani, dotjerani, a kuće domaćin unosi slamu u kuću. S punim amom (oprema za konje-dio kompleta orme) ili krošnjama slame na leđima kuca na vrata, obično s fenjerom u ruci ili u jako davna vremena sa bakljom – ukućani dogovaraju „Slobodno“. Ulazi u sobu i kaže: Faljen Isus, čestitam vam Badnjak, Adama i Evu, a ovi odgovaraju bio živ i zdrav. Spušta slamu na sobu, a žena koja je pri ulasku tu slamu blagoslovila svetom vodom s hrpe te slame uzima slame koliku šakom normalo uhvatiti može, te je stavlja na stol u obliku križa i prekriva se stolnjakom. Ako ima male djece odmah je veselje i valjuškanje po slami. Slama se prekrivala asurama, šarenicama i dekama i na toj se slami čekala polnoćka i spavalo se o Božiću. Obično tko je imao neko oružje improvizirano ili pušku oglasio bi se i znalo se da se u tu kuću unosi slama i po običaju započinje Božić. Kitilo se i božićno drvce s jabukama, pozlaćenim orasima, medenjacima, mačkima (salon bombonima) i kolačićima u oblicima beba, konja i dr.

Večera je bila pripremljena i servirala se nakon što se unijela slama. Na badnjak se večerala paradajz čorba, riba i štrudla sa sirom, bilo obilje voća i kompota, medene rakije i dobroga vina, te se tako čekala polnoćka pjevajući božićne pjesme i odlazeći rodbini i susjedima.

Postoji još jedan zanimljiv običaj uz večeru koji je danas polagano nestao. Muško dijete koje je znalo već govoriti, obično su se to bila mlađa djeca iz kuće okretalo se. Sa svijećom u ruci stojeći na stolici dijete bi se lagano okretalo u smjeru kazaljke na satu i izgovaralo za ocem slijedeće riječi: Pomozi nas Bog, na vo mlado ljeto, svi zdravi i veseli, faljen Isus. Svi bi odgovarali: uvik faljen, i tako tri puta. Ne zna se zbog čega, ali i ovaj dio božićnog rituala zasigurno seže u pradavnu prošlost.

Na polnoćku su odlazili iz kuće svi, osim jako starih i bolesnih. Bilo je godina s puno snijega, već utrtog od hodanja i po drumu široki sanici. Pa, ako se malo vratimo u ne tako davno doba, samo pola stoljeća unazad, uvijek prepuna crkva. Oduvijek se znalo tko gdje stoji: muški svijet, djeca, bake u klecalima, a ipak milina je bila pogledati središnji dio crkve – pet redova đevojaka počešljane u cupove-tradicijsku djevojačku frizuru, lijepe i rumene bez šminke danas ne možeš zamisliti; samo prirodni make up. Zatim snaše, blista zlato šamija i svjtlucaju ogledalca na glavama onih nešto starijih, krznene bunde, pliš. Reklo bi se nekako otmjeno za seoske uvjete življenja. Blistale su djevojke i snaše, no i muškarci su pridavali značaj odijevanju za ovako velike blagdane; tradicionalna štrikana reklja, rajtozne, šokačka kapa, možda šubara, reklja sometna s kožicom i zimski kaput, pokoji i kožni.

Poslije polnoćke, svi bi si čestitali Božić.

Na pri dan Božica čestitalo se: Falje Isus, čestitam vam Božić Isusovo porođenje, a kako su dolazili slijedeći dani dodavalo se: i svetog Stjepana, i svetog Ivana.

I danas u ovom urbanom i tempom nabrijanom životu, gdje zapravo imamo malo vremena jedni za druge, čini mi se da još jedino u vrijeme Božića to vrijeme dijelimo s obitelji i bližnjima. Tako, dio ovih budrovačkih božićnih običaja još uvijek danas živi kao dio žive vjere, nasljedstvo praotaca, istinske i iskrene ljubavi i nije čudo, ili je možda čudo da su se u svojem praiskonskom obliku zadržali do danas.

 Autor teksta: Marko Slobođanac za emisiju „DOBRO JUTRO ŠOKADIJO“

 U Budrovcima 13. prosinca 2003. godine

 

NASLOVNICA