Pod medijskim pokroviteljstvom Radio Đakova i financijskim pokroviteljstvom Grada Đakova, u Budrovcima je 19. travnja 2009. održana 14. po redu folklorna manifestacija

 

„U BUDROVCI, NA NEDILJU BILU“.

 

Pučko crkveno pjevanje je održano u crkvi svetoga Nikole Biskupa. Sve sudjelujuće pjevačke skupine i goste pozdravio je župnik Šimo Domazet a program je vodio Željko Vurm. Pjevanjem uskrsnih pjesama predstavila se Klapa „Slavonica“ Đakovo, pjevačke skupine KUD-a „Šokadija“ Budrovci, KUD-a „Zora“ Piškorevci i KUD-a „Sloga“ Draž, te Muška vokalna skupina „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo i „Šokci“ i „Šokice“ Kulturno-umjetničke udruge „Šokačka grana“ Osijek.

Poslije pučkoga crkvenog pjevanja, pred crkvom Svetoga Nikole biskupa, na „placu“ razvilo se veliko šokačko kolo u kojega su se uhvatili mnogobrojni sudionici programa ali i mnogi Budrovčani. „Nedilja bila“ je radost za sve ljude dobre volje, pa si daju oduška narodnim veseljem.

Folklorni program je održan u dvorani Doma DVD-a Budrovci, a uz sve skupine KUD-a „Šokadija“ Budrovci – dječju, srednju i odraslu folklornu skupinu te polaznike tamburaške škole – predstavili su se i gosti: KUD „Zora“ Piškorevci, KUD „Ivanić“ iz Ivanić Grada, KUD „Sloga“ iz Draža, iz Baranje, Muška vokalna skupina „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo, „Šokci“ i „Šokice“ Kulturno-umjetničke udruge „Šokačka grana“ iz Osijeka, te pučki pjesnik Mirko Knežević i njegova unuka Andrea Knežević.

Predstavnike kulturno-umjetničkih društava i kulturnih ustanova s kojima KUD „Šokadija“ surađuje, prigodnim riječima pozdravio je predsjednik Tomislav Vuković, a prigodnim stihovima u duhu ove folklorne manifestacije nazočnima se obratio i tajnik KUD-a domaćina Željko Vurm.

Program su vodile Tanja Kolić i Kristina Marković – članice Društva.

Domaćini su svim sudionicima dodijelili zahvalnice a gostima su darivali poklone. Saborskom zastupniku Zoranu Vinkoviću članovi KUD-a „Šokadija“ Budrovci darivali su tradicionalni šokački otarak, a gradonačelniku Anti Raspudiću i županu Krešimiru Bubalu prigodni pokloni će biti uručeni naknadno, jer nisu bili nazočni na folklornoj manifestaciji u Budrovcima.

Uzvratni posjet KUD-u „Ivanić“ iz Ivanić Grada Budrovčani će uzvratiti uskoro, a KUD-u „Sloga“ Draž na predstojećem „Baranjskom bećarcu“ – 7. lipnja.

Ovom manifestacijom članovi KUD-a „Šokadija“ Budrovci pokazali su kako se cijeni tradicija i čuva kulturna baština u Budrovcima, a broj djece, učenika Osnove škole „Budrovci“ Budrovci koji su aktivni u dječjoj i srednjoj folklornoj skupini te u Tamburaškoj školi, dokazuje da folklorne aktivnosti u Budrovcima imaju veliko opravdanje i dobru budućnost.

 

 

Tekst i foto: Željko Vurm

HOME