Pozdrav iz Sumbelije, 9. siječnja 2015.

 

SPOJ UGODNOGA S KORISNIM

 

Sumbelija je područje na kraju Ulice Stjepana Radića u Budrovcima, u smjeru Đurđanaca odnosno Vinkovaca, točnije od kraja sela pa sve do Podbrđa i Budrovačkog Brda. Naziv potječe najvjerojatnije od turske riječi sümbül  što znači zumbul (vrsta proljetnog cvijeta). A „Sumbelija“ je naziv dječjeg igrališta u Sumbeliji, odmah uz Potočak koji je prepoznatljiv po velikoj ćupriji koja ga natkriljuje i po nezgodnom cestovnom zavoju koji se pruža preko te ćuprije.

 -Kako i zašto je nastalo to dječje igralište i okupljalište odraslih mještana obrazložio je jedan od inicijatora i aktivista projekta. On kaže:

-
Početkom 2013. godine mještani Sumbelije iskoristili su slobodno vrijeme, jer nije bilo posla u polju, pa su otišli u šumu i nabavili dvadesetak sadnica različitog sadnog materijala te su ih posadili na dječjem igralištu zvanom „Sumbelija“. Nakon sadnje mladica započelo je druženje mještana uz jelo i piće a na kraju su stariji protiv mlađih zaigrali nogometnu utakmicu. Ne zna se tko je pobijedio, jer to nije ni bilo važno… Osim sportskih aktivnosti trebalo je pokositi travu, očistiti prostor, popravljati rekvizite i zabaviti se međusobnim druženjem i pomaganjem.

 -A što se sada događa?

 -Ove zime aktivni mještani Sumbelije napravili su „Slanina parti“ za svoj komšiluk i sve ljude dobre volje. A dok se slanina pekla, prepričavane su razne dogodovštine, ali i stvarani novi planovi za uređenje igrališta, nabavku dječjih igračaka, tobogana, opreme za odbojkaško igralište i drugo. I opet se netko sjetio nogometne utakmice. Ali, Sumbeliju je zabijelio snijeg! Pa što, mi smo naše druženje začinili utakmicom na snijegu! Tko je pobijedio?! Eh, to pitajte Snješka Bijelića kojega su na brzinu napravila djeca!

 -Eto, mještani Sumbelije našli su načina kako spojiti ugodno s korisnim! Baš lijepo, zar ne?

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Tekst: Željko Vurm

Foto: Đuro Sito

 

ARHIVA VIJESTI