VJERSKI   ŽIVOT

Kod kapelice u Budrovačkom Brdu 11. kolovoza 2023.

 

PROSLAVLJEN BLAGDAN SVETE KLARE

 

               Vjernici Župe Preobraženja Gospodnjeg, iz Piškorevaca, te filijala Novih Perkovaca i Budrovaca, 11. kolovoza 2023. zaputili su se pješice na hodočašće u Budrovačko Brdo a pridružili su im se i hodočasnici iz Đakova, Strizivojne i okolnih mjesta kako bi proslavili spomendan svete Klare. Misno slavlje predvodio je vlč. Nino Perica, župnik iz Sarvaša, a s njim je suslavio i domaći župnik Ivan Lovrić.
               Svetoj misi prethodile su zajedničke molitve okupljenih vjernika i obavljanje sakramenta svete ispovijedi.
               U uvodnom dijelu propovijedi vlč. Perica je pojasnio ime svete Klare rekavši da je njezino ime u prijevodu s latinskog jezika čista, jasna, a to pokazuje da je zapravo i u Gospodnjoj poruci u Evanđelju sve tako jasno. „Sve nam je jasno ako smo Gospodina pažljivo slušali, ako smo slušali njegovu poruku, ono što nam ovdje u ovom slavlju želi usaditi u srce i ponovno reći. Možemo reći da Gospodin ponavlja, Gospodin daje stalno istu poruku, ali to On od nas i želi. Želi da mu dođemo da ponovno čujemo ono što nam poručuje i jednom će, braćo i sestre, Gospodin dati da to pravo sjedne u naše srce.“  Gospodin poručuje: „Bdijte, jer ne znate ni dana, ni časa. Bdijte i budite pripravni.“ Propovjednik se poslužio primjerom prispodobe o „mudrim“ i „ludim“ djevicama koje su čekale Zaručnika i istaknuo što znači biti uvijek spreman i pripravan na Gospodnji dolazak. „Biti spreman na Gospodinov dolazak znači biti ispovijeđen, biti u stanju milosti, truditi se ne griješiti i tako biti spreman za onaj Njegov dolazak.“ Ukazao je na primjeru djevica koje nisu posudile ulje za svjetiljku onima koje ga nisu imale da je spasenje osobna stvar svakoga pojedinca i da on može poticati druge, ali ih ne može spasiti. „Nećemo moći, kao što ni „mudre“ djevice nisu učinile, dati ulja drugome, nego onda ostaje osobni susret. Ostaje osobni susret „ludih“ djevica sa Zaručnikom, koje su – čuli ste Evanđelje – bile nespremne i nisu mogle ući u Gospodnji dom. I zato nas i danas Gospodin poziva, zato nam i danas Gospodin, kada slavimo svetu Klaru, želi reći bdijte, budite pripravni. A rekoh njezino ime, Jasna nam poručuje da je u njezinom imenu uvijek sve bilo tako jasno. I danas red sestara klarisa jedan je od najstrožih klauzurnih redova. I danas je sve tako jasno u njihovom redu. Cijeli život one koja odlučuje slijediti u potpunosti svetu Klaru i njezin primjer posvećen je Bogu.“ Na kraju je zaključio: „Ponizna u duhu i materijalno siromašna sveta Klara slijedi Gospodina, odlučuje se biti ona „mudra“ djevica, ona koja je uvijek spremna i čija je svjetiljka uvijek spremna za Kristov dolazak. Braćo i sestre, i mi danas okupljeni ovdje odlučimo se iznova. Pred Gospodinom želimo biti ove „mudre“ djevice, ove koje su uvijek spremne, koje uvijek - kada dođe Gospodin - mogu očekivati da će ih On pozvati na svadbu i reći:  uđite sa mnom i pođite u moje Kraljevstvo.“

Misno slavlje završeno je pjevanjem prigodnih pjesama i ophodom vjernika ispred slike svete Klare koja se nalazi u kapelici.

 
 

 

 

Tekst: Željko Vurm – Foto: David Ferić

VIJESTI