KOMEMORACIJA ZA POGINULE BUDROVAČKE BRANITELJE

 

               U spomen na hrvatske branitelje Miju Mržljaka i Josipa Vagnera koji su poginuli 10. studenoga 1991. godine kod Karadžićeva, mjesta kod Vinkovaca, u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Budrovci, u Budrovcima je 10. studenoga 2019. održana prigodna komemoracija i polaganje vijenaca, cvijeća i svijeća na spomen obilježje pred Društvenim domom te na grobovima poginulih branitelja na budrovačkom groblju. Uspomene na poginulog Miju i Josipa evocirali su sudionici Domovinskog rata Ivica Galić i Antun Šimić, minutom šutnje odana je počast poginulima a cvijeće i svijeće položili su predstavnici Vijeća Mjesnog odbora Budrovci, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Budrovci, Kulturno-umjetničkoga društva „Šokadija“ Budrovci, Nogometnog kluba „Slavonija“ Budrovci, profesori i učenici Osnovne škole Budrovci, dogradonačelnik Grada Đakova Antun Galić, članovi obitelji te predstavnici 122. Brigade Hrvatske vojske iz Đakova. Misu zadušnicu predvodio je župnik Damir Stanić.

 

 
 

        Mijo Mržljak – Haber, sin Ivana i Bare Mržljak rođene Zetović, rođen je 17. listopada 1964. godine u Đakovu, s prebivalištem u Budrovcima. Završio je vojnu školu u Sarajevu. Kao djelatna vojna osoba (podoficir) pobjegao je s osobnim naoružanjem iz JNA i uključio se u obranu Republike Hrvatske 25. srpnja 1991. Kao dragovoljac, pripadnik 3. gardijske brigade HV – kao zamjenik zapovjednika 4. čete poginuo je na bojišnici od eksplozivnih ozljeda 10. studenoga 1991. kod mjesta Karadžićevo, kod Vinkovaca. Dodijeljen mu je čin pukovnika i odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, te Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana. Sahranjen je na mjesnom groblju u Budrovcima.

 

Josip Vagner – Joka, sin Josipa i Dragice Vagner, rođene Dragičević, rođen je 19. kolovoza 1964. u Đakovu s prebivalištem u Budrovcima. Bio je zaposlen kao radnik u PIK-u Đakovo. Nakon pada vojarne u Đakovu aktivno se uključio u obranu Republike Hrvatske. Kao pripadnik 2. bataljuna 122. (Đakovačke) brigade HV poginuo je od eksplozije minobacačke granate 10. studenoga 1991. u borbi kod Karadžićeva, u voćnjaku „Borinci“ kod Vinkovaca. Njegovo tijelo je razmijenjeno preko Crvenog križa 22. veljače 1992. Sahranjen je 25. veljače 1992. na mjesnom groblju u Budrovcima. Dodijeljen mu je čin satnika i odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata.

 

 

Tekst i foto: Željko Vurm

 

VMO-Budrovci