U Budrovcima je u subotu i nedjelju - 20. i 21. rujna  2008. god. svečano proslavljena 25. obljetnica postojanja i djelovanja Kulturno-umjetničkog društva „Šokadija“ Budrovci
 

25 LJETA KUD-a „ŠOKADIJA“ BUDROVCI
 

                 Tijekom dvodnevnoga programa koji je započeo svečanom svetom misom u crkvi svetoga Nikole biskupa Budrovci a nastavljen je u velikom šatoru na igralištu Nogometnog kluba „Slavonija“ Budrovci, osim KUD-a domaćina nastupali su gosti iz Austrije, iz Dolnje Pulje (Gradišće) – Folklorna grupa „Hajdenjaki“, Muška vokalna skupina „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo, dječje folklorne skupine KUD-a „Šokadija“ Budrovci, KUD-a „Kuševac“ iz Kuševca, te skupine odraslih KUD-a „Slavonija“ Đurđanci, KUD-a „Zora“ Piškorevci, KUD-a „Šokadija“ Strizivojna i Muška vokalna skupina „Strossmayer“ iz Strizivojne. Svečanosti su kao pokrovitelji nazočili osječko-baranjski dožupan Pavo Šarčević, gradonačelnik Grada Đakova Zoran Vinković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova Ivica Mandić, te župnik Šimo Domazet, predstavnici vijeća Mjesnog odbora Budrovci, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Budrovci, Nogometnog kluba „Slavonija“ Budrovci i drugi.
 

Kulturne aktivnosti spominju se od 1903. godine…
 

                  Kulturne aktivnosti u Budrovcima spominju se od 1903. godine a folklor u smislu pjesama, kola i igara egzistirao je diskontinuirano kao Ogranak „Seljačke sloge“ (kad su Budrovčani s folklornim programom nastupali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, te kasnije jednostavno kao Budrovci. Postojale su, s vremena na vrijeme, i diletantske skupine koje su se bavile dramskim amaterizmom, te tamburaški i mješoviti glazbeni sastavi… No, sve to nije bilo kulturno-umjetničko društvo. Još sedamdesetih godina, kao gimnazijalac, bavio sam se mišlju o osnivanju kulturno-umjetničkoga društva i bilo je više pokušaja, ali je moja inicijativa prihvaćena tek 1983. godine u okviru djelatnosti komisije za kulturu tadašnjeg Saveza omladine. Tako je 3. srpnja te godine održana osnivačka skupština i od tada Kulturno umjetničko društvo „Šokadija“ Budrovci djeluje neprekidno već dvadeset i pet godina.
 
Stigli su gosti iz Austrije...
 Proslava je započela svetom misom…
 

                 Proslava dvadesetpete obljetnice KUD-a „Šokadija“ Budrovci organizirana je u dva dana – u subotu i nedjelju – 20. i 21. rujna. Program je započeo svetom misom u crkvi svetoga Nikole biskupa gdje su, uz Budrovčane, nazočili i članovi Folklorne grupe „Hajdenjaki“ iz Dolnje Pulje (Unterpullendorf, Gradišće, Austrija), te gradonačelnik Grada Đakova Zoran Vinković, dožupan Osječko-baranjske županije Pavo Šarčević, predstavnici Vijeća mjesnog odbora Budrovci i društvenih organizacija mjesta. Zatim je program nastavljen u velikom šatoru gdje su se domaćini predstavili pjesmom „Oj, Budrovci, selo moje“ koju sam napisao i uglazbio 1984. godine kada smo gostovali prvi puta kod FG „Hajdenjaki“ u Austriji (tamo je premijerno izvedena i opstala je kroz cijelo vrijeme rada Društva). Nakon što je predsjednik KUD-a „Šokadija“ Budrovci Tomislav Vuković pozdravio nazočne goste, sudionike programa i posjetitelje članovi Društva su otpjevali pjesmu „Dvjaspet ljeta“ koju sam napisao i uglazbio posebno za ovu svečanost. Pjesmu sam ispisao na fotografiji Društva, uokvirio je i poklonio Društvu.


Sveta misa


Župnik Šimo Domazet
 - Predsjednik KUD-a Tomislav Vuković,
dožupan OBŽ Pavo Šarčević,
gradonačelnik Zoran Vinković,
predsjednik DVD-a Budrovci Velimir Slobođanac
 i član Društva Zvonko Zetovi


 


 


 


 

   

 

Riječ predsjednika…
 

              Zatim je, u okviru svečane sjednice, referat o dvadesetpetogodišnjem radu KUD-a „Šokadija“ Budrovci pročitao Predsjednik Tomislav Vuković. Između ostaloga, istaknuo je:
- „Dame i gospodo, Budrovčanke i Budrovčani, članovi, prijatelji i sponzori Društva, poštovani i uvaženi gosti; danas smo se okupili povodom obilježavanja 25.obljetnice neprekidnoga rada i djelovanja  KUD-a „Šokadija“ Budrovci, koji je osnovan 3.srpnja 1983.godine. No, dozvolite mi da spomenem nekoliko razdoblja kada su zabilježene intenzivne kulturne aktivnosti  u Budrovcima. Jedno je s početka prošloga stoljeća kada su Budrovci bili općina, slijedi razdoblje 1936. i 37. godine kada su se aktivnosti odvijale putem ogranka „Seljačke sloge“, pojačane aktivnosti bile su i 60-tih godina kada se pojavljuju i Đakovački vezovi 1967.godine  na kojima su nastupali i Budrovci. Osim nekoliko nastupa na Vezovima bilježi se i nastup na Smotri folklora u Zagrebu te nekoliko pjesama snimljenih za Radio Osijek. Pokušaj formiranja društva bio je i 1976.godine, no nije zaživio.

 


Gradonačelnik Grada Đakova - Zoran Vinković
 


 

Dožupan Osječko-baranjske županije - Pavo Šarčević

 


Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova - Ivica Mandić


Folklorna grupa "Hjdenjaki", Gradišće, Austrija


KUD "Šokadija" Budrovci


Muška vokalna skupina "Bećarine" KUD-a "Tena" Đakovo


Tamburaški sastav KUD-a "Šokadija" Budrovci 

 

 


 

 

KUD-o „Šokadija“ Budrovci osnovano je 3. srpnja 1983. godine
 

                1982. godine u ondašnjoj omladinskoj organizaciji djelovala je komisija za kulturu koja se bavila organizacijom zabava, diska i plesnih večeri uz živu glazbu, susreta pjevača amatera i drugim aktivnostima. U okviru te komisije ubrzo je formirana dramska grupa a na programu je postavljen igrokaz Joze Ivakića „Inoće“ koji je premijerno izveden u Budrovcima te u narednih nekoliko mjeseci i u nekoliko većih sela Đakovštine. Nakon toga na inicijativu Željka Vurma i uz pomoć omladinske organizacije koju sam tada vodio održana je osnivačka Skupština KUD-a „Šokadija“ Budrovci 3.srpnja 1983.godine, a većinu članstva činili su aktivisti komisije za kulturu i dramske grupe. Slijedilo je vrijeme vježbanja, druženja, putovanja i nastupanja.“
 


Tamburaški sastav "Prijatelji"


 


 

Brojni nastupi i gostovanja
 

              Zatim se osvrnuo na brojen nastupe na kojima je Društvo gostovalo diljem Hrvatske i u inozemstvu ističući Međunarodnu smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačke jeseni, Đakovačke vezove, Brodsko kolo, Metković, Dubrovnik, Omiš, Mirlović, Brođance, Orahovicu, Donji Miholjac i druge. Govorio je o suradnji s „Hjadenjakima“, KUD-ovima „Veseli Gradišćanci“ iz Unde i „Kajkavci“ iz Umoka – iz Mađarske, s Kulturno-prosvjetnom zajednicom Hrvata „Šokadija“ iz Sonte, iz Vojvodine (SiCG), te s KUD-om „Koraci u tuđini“ Hrvatske katoličke misije Köln, iz Njemačke. Spomenuo je i značaj lokalne manifestacije „U Budrovci, na Nedilju bilu“ koju KUD „Šokadija“ Budrovci organizira već trinaest godina i još je dodao:
- „Zadovoljstvo mi je istaknuti da smo svakom važnijem događaju na području mjesne samouprave dali doprinos. Spomenut će samo neke: otvaranje škole, obnova crkve, proslave Dobrovoljnog vatrogasnog društva Budrovci, Nogometnog kluba „Slavonija“ Budrovci i drugo. Često puta smo bili sudionici u programima  lokalnog ili državnog karaktera kao što su na primjer postavljanje biste Stjepanu Radiću u Đakovu, ili Državna proslava Dana zaštite i spašavanja u Osijeku, ili međunarodnog karaktera - nastup u Kölnu povodom Tijelovske procesije koja je tamo nastala prije 700 godina i proširila se po cijelom kršćanskom svijetu. Bila je to divna manifestacija zajedništva Hrvata i Nijemaca.


 


 

 

 

Suradnja s drugim ustanovama
 

             Suradnja Društva s udrugama i institucijama na području mjesne samouprave je dobra, prije svega s Osnovnom školom „Budrovci“, mjesnom crkvom i župom Piškorevci, DVD-om Budrovci, Nogometnim klubom „Slavonija“ Budrovci, Mjesnim odborom a posebno s Gradom Đakovom i njegovim Gradonačelnikom gospodinom Zoranom Vinkovićem, a u zadnje vrijeme pojedine naše projekte međunarodnog karaktera prati i regionalna samouprava na čelu s poglavarstvom i županom. Svima njima i ovom prilikom izražavam veliku zahvalnost.“
 

Kroz Društvo je prošlo oko 250 članova…
 

- „Od osnivanja do sada kroz naše Društvo je prošlo oko 250 članova. Danas imamo oko sto aktivnih članova a raspoređeni su i djeluju u mlađoj, srednjoj i starijoj folklornoj sekciji, skupini spremalja, skupini pučkog pjevanja, tamburaškoj sekciji i upravi. Kroz tamburašku školu je prošlo i obučeno nekoliko generacija tamburaša. KUD „Šokadija“ Budrovci danas je stabilno društvo i u zadnjih nekoliko godina sigurno jedno od kvalitetnijih u Đakovštini, što govore i brojni pozivi za gostovanja. S mnogim društvima imamo dobre kontakte i razmjenjujemo suradnju Zahvaljujući Gradu Đakovu i gradonačelniku, sponzorima, ali i vlastitom angažmanu, imamo takvo financiranje da sve svoje projekte možemo realizirati.
          Mi danas imamo teret i breme odgovornosti ali i želje i nastojanja ka napretku i iskoraku. Stoga se molimo Bogu da nam pomogne - svima nama u Budrovcima koji se bavimo kulturom - da donosimo pravilne, mudre odluke koje će mlade ljude spajati a ne razdvajati, koje će donijeti jedinstvo u njegovanju i očuvanju tradicijskih vrijednosti i u konačnici jedno kulturno umjetničko društvo.“
 


 


 

Gosti u programu iz Austrije i okolnih mjesta
 

Uz nastup domaćina, svojim folklornim programom predstavili su se članovi FG „Hjadenjaki“ i Muška vokalna skupina „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo, a program prvoga dana proslave završen je zabavnim programom u kojemu su nastupali članovi popularnoga Tamburaškog sastava „Prijatelji“.
Drugoga dan, u nedjelju, program proslave je nastavljen nastupom dječjih folklornih skupina KUD-a domaćina (najmlađa i srednja skupina koje vodi Gordana Zetović), te nastupom dječje folklorne skupine KUD-a „Kuševac“ iz Kuševca. Zatim su nastupile odrasle skupine KUD-a „Slavonija“ Đurđanci, KUD-a „Zora“ Piškorevci, KUD-a „Šokadija“ Strizivojna i Muška vokalna skupina „Strossmayer“ iz Strizivojne. Na kraju programa su posjetitelje zabavljali članovi tamburaškoga sastava KUD-a „Šokadija“ Budrovci.
Unatoč prohladnomu vremenu, prvoga dana bilo je oko 400 posjetitelja a drugoga dana preko 600. Osim toga u programu je sudjelovalo oko 250 sudionika.

 


 


 

Pozornica u folklornom stilu
 


 


 


  

Pozornica u folklornom stilu
 

Članovi KUD-a domaćina su dekorirali pozornicu u folklornom stilu a uz nju izložili dvoja seljačka kola (od kojih su jedna poslužila voditeljima programa – Tanji Kolić i Željku Vurmu, a duga su bila natovarena svježe obranim kukuruzom), plugove i ornice, panj sa sjekirom, „jarca“ sa starom testerom za rezanje drva i drugo. Uz to je bila postavljena i starinska soba s namještajem iz nekih davnih vremena… Članice Društva su prodavale majice s amblemom posvećenim proslavi i boce koje su same ukrasile sa željom da se od toga novca (i kojega ce još dodati Drustvo) kupi video kamera i prikladna foto oprema…
         Članovi KUD-a „Šokadija“ Budrovci, sretni i ponosni, na ostvarene aktivnosti kroz četvrt vijeka nastavljaju dalje sa svojim aktivnostima: animiranjem podmlatka, gostovanjem u Siraču, snimanjem materijala za novi CD, pripremanjem božićnih programa i drugim aktivnostima.

Sretno, „Šokadijo“!
 

ODLUKOM UPRAVNOG ODBORA KUD-a „ŠOKADIJA“ BUDROVCI
 

ZAHVALNICE ZA USPJEŠNU SURADNJU DOBILI SU:

1. Gradsko poglavarstvo Grada Đakova
2. Županija Osječko-baranjska
3. Osnovna škola „Budrovci“ Budrovci
4. Župnik Šimo Domazet
5. Dobrovoljno vatrogasno društvo Budrovci
6. Nogometni klub „Slavonija“ Budrovci
7. Folklorna grupa „Hajdenjaki“, Dolnja Pulja, Austrija

PRIZNANJA ZA VOĐENJE FOLKLORNIH SKUPINA DOBILI SU:

1. Marija Hrkač
2. Zdravko Krenek
3. Zdravka Zdunić
4. Marko Slobođanac
5. Katica Jakobović
6. Gordana Sito
7. Tomislav Bošnjaković
8. Kristina Sito
9. Lidija Zetović
10. Marija Bučanović

ZAHVALNICE ZA NEPREKIDNI RAD U DRUŠTVU OD NJEGOVA OSNUTKA DOBILI SU:

1. Željko Vurm
2. Vladimir Moskalj
3. Dragan Dorić
4. Krešo Zetović
5. Đuro Sito
6. Šimo Kladarić
7. Tomislav Vuković

ZAHVALNICE ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU POVODOM PROSLAVE 25. OBLJETNICE KUD-a „ŠOKADIJA“ BUDROVCI DOBILI SU:

1. KUD „Kuševac“ Kuševac
2. KUD „Slavonija“ Đurđanci
3. KUD „Zora“ Piškorevci
4. KUD „Šokadija“ Strizivojna
5. MVS „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo
6. MVS „Strossmayer“ KUD-a „Šokadija“ Strizivojna


Tomislav Vuković - sadašnji predsjednik KUD-a "Šokadija" Budrovci

 


Željko Vurm - inicijator, jedan od osnivatelja, prvi (i dugogodišnji) predsjednik KUD-a "Šokadija" Budrovci, voditelj tamburaške škole i glazbenih sastava, i drugo...


Erwin
 


Tanja Kolić - članica Društva, voditeljica programa

 

Link:  Ostale fotografije!

 

Tekst: Željko Vurm
Foto: Željko Vurm, Foto studio "M" Đakovo i Blaženko Globan

 

HOME