ZASTAVA

Čudna je ovo zemlja i isto tako čudan narod. Živimo u zemlji poremećenih vrijednosti. Kada u nečijoj kući vide hrvatsku zastavu, a nije u pitanje vjenčanje, utakmica, ili nešto tako opće prihvaćeno, obilježe ga kao desničara ili ustašu.

Kada vas pitaju za najsretnije i najvažnije dane u vašem životu, a vi uz one intimne, obiteljske ubacite i Oluju, možete vidjeti kako im se oči skupljaju, a zjenice im postaju male, sitne i uplašene.
 

To što u zemljama tkz. zapadne demokracije vise nacionalne zastave na svakom koraku, to je prirodno. To što u svakom američkom filmu, nebitno kojeg žanra ili koje kategorije, uvijek se u kadu nekako nađe i američka zastave, to je dokaz domoljublja.

Moraš se zapitati u kom trenutku je hrvatska zastava postala znak nacionalizma.

Sve to takozvane hrvatske intelektualce ne može omesti. Oni se trse tko će od njih više kritizirati svoju zemlju, tko će od njih više se udaljiti od svog naroda, svoje povijesti, oni se srame svog nacionalnog identiteta. Zemlja u kojoj se vlastita vrijednost dokazuje omalovažavanjem vrijednosti svoje zemlje i svog naroda. I kako od čovjeka koji omalovažava svoj narod očekivati da odlučuje o njegovoj sudbini, kako od njega očekivati da učini ono što je za Hrvatsku najbolje.

Zašto se klanjamo tuđim žrtvama, a svoje negiramo. U kom trenutku je patnja tuđe majke postala veća od patnje hrvatske majke. Zar to što su nas ubijali desetljećima i stoljećima znači da bi mi trebali oguglati na patnju. Zar to znači da nam je postalo prirodno da svaka generacije izgubi najbolje među sobom.

Zašto hrvatski narod nema heroja, osim onih pokojnih, zato jer nema hrabrosti pogledati u oči ljudima koji su veći od njih samih. Jer kada bi ih imali morali bi podnijeti njihov pogled i u njemu pitanje, a ti, gdje se ti bio dok sam ja robijao godinama, a gdje si ti bio dok sam ja ležao u mokrom bunkeru, a preko mene su trčali štakori. Kada se dogodilo da je pobjednički narod postao narod čiji pobjednički generali godine provode u zatvoru?

Toliko dugo su nas učili da je hrvatstvo nastrano, da je hrvatski narod genocidan, da je nasljedno sklon ubijanju nedužnih. Toliko duga su nas plašili nacionalizmom da smo na kraju mi sami to duboko u sebi prihvatili. Toliko dugo su se trudili i nažalost uspjeli. Uspjeli su od Hrvata učiniti narod koji se boji domoljublja, narod koji se srami sam sebe.

Jednom sam čula strašnu rečenicu, koja je otprilike glasila ovako:" kako ti tako pametna i obrazovana slušaš Thompsona?"

Ovo je čudna zemlja, zemlja u kojoj se domoljublje poistovjećuje s neobrazovanošću.
Često kažu za ljude iz mjesta pogođenih Domovinskim ratom, što oni hoće, oni su već dobili jako puno, pa što hoće, obnovili su im kuće. Zar su oni sami srušili svoje kuće, zar su Hrvati sami rušili svoje crkve, zar je pitanje dana kada će zaključiti da su se zaklani Hrvati sami klali?
Kažu invalidi su dobili puno, zašto puno? Zar su sami na sebe bacali granate, zar su sami sebi trgali noge i ruke. Puno je lakše proglasiti ih neukim ludima, nego ljudima koji su imali hrabrosti krenuti…
A ja, ja nisam dobila ništa, zapravo dobila sam čir na želudcu od brige da li ću uspjeti platiti režije slijedeći mjesec i da ne zaboravim dobila sam jako, jako puno je#eno bolnih uspomena zbog kojih se svako malo čini da će mi glava eksplodirati na ramenima. Da li je to razlog da maknem hrvatsku zastavu? Ne, to je razlog da je razvijem još više, to je razlog da je s ponosom istaknem za sve one prije nas, a i za one poslije nas, za sve one zbog kojih imamo Hrvatsku i to onu u kojoj tkz. intelektualci i dalje mogu slobodno po medijima omalovažavati ovu istu zemlju.
Čudna je ovo zemlja i još čudniji narod, ali naša zemlja i naš narod, tu smo se rodili, to smo što jesmo i nema odustajanja. Pokušali su prije, pokušati će ponovno na ovaj ili onaj način, ali uvijek će se netko naći tko će dignuti hrvatsku zastavu s ponosom….

izvor: Jarda – www. hakave.org
     

Prešućene žrtve iz Budrovaca u drugom svjetskom ratu i poraću....

Opširnije